nedelja, 24. maj 2015

Ferdinand "rdeče" - Ferdinand

Pozdravljen ljubitelj vina!

V Goriških Brdih že zorijo češnje, medtem ko pri nas komaj dobivajo barvo. Dokaz, da je podnebje v Brdih bistveno toplejše od podnebja v notranjosti države. Pravijo celo, da so povprečno gledano Goriška Brda najtoplejši kotiček Slovenije.

Tako kot češnje na spodnji sliki tudi današnje vino prihaja iz te pokrajine. Pred slabimi tremi tedni sem na blogu predstavil Ferdinandovo belo zvrst. Odlično vino, ki povrhu vsega dobro kljubuje tudi zobu časa. Tokrat bom predstavil še njegovo rdečo zvrst. Kot sem omenil so belo zvrst nehali pridelovati, saj v tujini težko prodrejo na trg. No, pri rdečih zvrsteh, je zgodba drugačna, saj so le-te zelo pogoste, tako da je strah, da bi tudi to vino prenehali pridelovati, odveč.

To vino je zvrst merlota in cabernet sauvignona, kjer je prvega precej več. Pogosta praksa pri veliki večini rdečih zvrsti iz Primorskega vinskega okoliša. Vendar pa to vino precej izstopa iz te množice vin, ki nam jih ponujajo vinarji. Aroma tega vina je opojna - druge besede tukaj res ne morem uporabiti. To vino bi lahko vonjal in vonjal in vonjal ...

Kakšno pa je vino po okusu? Zelo dobro, mogoče zaradi arome preprosto pričakuješ malenkost več. Mogoče malo več širine, malo več polnosti. Drugače pa je to vino brez napake. Tudi zdržalo bo še vsaj 5 let, saj vrhunca še ni čisto doseglo. Tanini so še malenkost robati, ampak že zdaj je v ustih popolnoma zaokroženo.


Sorti: 70% merlot in 30% cabernet sauvignon
Letnik: 2008
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Maceracija je trajala tri tedne. Nato je vino zorelo v izbranih hrastovih sodih 18 mesecev.

Opis vina:
Vino je lepe rubinaste barve. Aroma je globoka, zelo izražena, izjemno sadna, po slivovi marmeladi, celo slivah v žganju, v ozadju črni ribez in malenkost tudi češnje. V ustih je vino suho, sadno, kar polnega telesa in popolnoma zaokroženo. Tanini so še malenkost robati. Odhod je dolg, saden in zelo dober.

Na kratko: Vrhunsko rdeče vino, ki navdušuje predvsem z opojno aromo. Referenčno in za dobro ceno.
Ujemanje s hrano: K vinu bi priporočal vratovino iz žara in pa pečeno divjačino.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."