torek, 19. maj 2015

Modri pinot - Verus (letnik 2011)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Zakaj je letnik pomembna lastnost vina? Verjetno se marsikomu zdi, da se vino iste sorte in istega pridelovalca v različnih letnikih ne razlikuje. Povedati moram, da se takšni skeptiki globoko motijo. In to vino služi za dokaz. Januarja sem na blogu predstavil Verusov modri pinot letnik 2012. Odlično vino, ampak lažje, manj kompleksno in svetlejše barve. Odraz leta, ki je bilo za vinogradništvo slabše od prejšnjega. Razlika med vini je opazna že pri natakanju v kozarec

Letnik 2011 velja za enega izmed najboljših v 21. stoletju (vsaj v Sloveniji). Temu primerno so tudi vina bolj polnega telesa, bolj kompleksna, arome so bolj globoke, pookusi pa daljši. Naj opomnim, da sem ob opisovanju letnika 2012 rekel, da je to zame najboljše štajersko rdeče vino, kar sem jih poizkusil. No, danes imam novega favorita!

Opomba: Zanimivo je dejstvo, da imata obe vini enako stopnjo alkohola, vendar ne smemo pozabiti, da alkohol ni edina stvar, ki vpliva na polnost telesa.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Podatka nisem našel. Verjetno je šlo za zorenje vina v velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je svetlejše rubinaste barve. Aroma je lepa, globoka, po zrelih črnih češnjah (tudi češnjah v žganju) in po zrelih slivah, v ozadju je tudi malenkost popra. V ustih je vino suho, dokaj polnega telesa, zelo sadno, sveže in izredno uravnoteženo. Tanini so popolnoma zreli. Odhod je kar dolg, saden in zelo dober.

Na kratko: Odličen primerek modrega pinota. Za v domačo vinoteko.
Ujemanje s hrano: Primeren za vse vrsti mesnih jedi, od perutnine pa do manj začinjene svinjine in govedine.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."