sobota, 19. december 2015

Stara brajda (bela) - Ščurek

Pozdravljen ljubitelj vina!

Z veliko hitrostjo se približujejo božični in novoletni prazniki. Prazniki, ko si po navadi privoščimo malo več kot sicer. Prazniki, ko se na kup zbere cela družina, in ko uživamo v dobri hrani in vrhunskem vinu.

Ravno zaradi tega, danes predstavljam eno res izjemno vino. Belo zvrst na osnovi rebule, ki jo dopolnjujejo bolj ali manj pozabljene lokalne sorte briškega vinorodnega okoliša. Njen avtor je vinska klet Ščurek, ki verjetno ne potrebuje posebne predstavitve, saj gre za eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih vinski kleti.

Odlika tega vina je kompleksnost, ki še posebej pride do izraza v ustih. Poleg tega pa nič ne izstopa, vse je lepo vkomponirano v zaokroženo celoto. Le redko se zgodi, da vino postreže s tako mero polnosti na eni strani in elegantnosti na drugi. Poizkusil sem že veliko večino najbolj priznanih slovenskih belih zvrsti in po mojem okusu tale spada med najboljše tri.



Sorte: 60% rebula, 20% pikolit in 20% pika, glera, tržarka in malvazija
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovejija
Cena: 17,29 €
Vinifikacija: Po 24-urni hladni maceraciji je vino 12 mesecev zorelo v 300 in 500 litrskih hrastovih sodih.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne in nekoliko motne svetlo zlate barve. Aroma je srednje izražena, a opojna: prevladuje med in suho sadje, v ozadju še oreščki in les. V ustih je vino suho, popolnoma zaokroženo, polnega telesa, sadno, masleno in mineralno ter celo malenkost slano. Prava eksplozija različnih okusov. Ničesar ne izstopa in vino je lepo pitno, tako da je kljub svoji polnosti vino zelo elegantno. Pookus je zelo dolg in lepo očisti usta.

Na kratko: Avtorska bela zvrst, ki po mojem mnenju spada med tri najboljše slovenske bele zvrsti. Toplo priporočam!

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Lahko pokrije vse vrste morskih jedi (npr. rižoto z morskimi sadeži ali belo ribo na žaru) in tudi različne jedače iz perutnine. Zaradi pitnosti pa ga priporočam tudi samega, zvečer ob dobrem filmu.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."