petek, 8. januar 2016

Chardonnay "Breg" - Marof

Pozdravljen ljubitelj vina!

Vračamo se v Prekmurje, natančneje v Mačkovce, kjer stoji moderna vinska klet Marof. Današnje vino spada v linijo "Breg", ki je v kleti rezervirana za vina zorjena v lesu. Ob tem pa se za pridelavo vina te linije uporablja le najboljše grozdje iz njihovih najtoplejših leg.

Tako chardonnay kot tudi sauvignon (predstavil ga bom v eni izmed prihajajočih objav) iz linije "breg" sta kljub zorenju v lesenih sodih obdržala zavidljivo mero sortnosti. To je lastnost, ki jo je potrebno spoštovati. No, če gledamo vino kot celoto, moram priznati, da me je sauvignon bolj navdušil. Preprosto bolj uravnotežen in zaokrožen je od chardonnayja.


Sorta: chardonnay
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Prekmurje, Slovenija
Cena: 15,76 €
Vinifikacija: Vino je 12 mesecev zorelo v 500 litrskih hrastovih sodih in nato še 5 mesecev v inoks cisternah. Vino ni bilo filtrirano.

Opis vina:
Vino je svetlo zlate barve. Aroma je srednje izražena, sortna, v ospredju zreli tropski sadeži, v ozadju kruhova skorja in les tudi svežine je dovolj. V ustih je vino suho, polnega telesa, sadno, lepo masleno, a celoto motijo preveč izražene kisline (ni tipično za sorto) in alkohol, ki za odtenek preveč ostaja na jeziku. Odhod je sicer dolg, a pusti v ustih kiselkast pookus.

Na kratko: Dober chardonnay, ki pa na žalost ni dovolj zaokrožen. Preveč izstopajo kisline in alkohol. Pohvaliti pa je potrebno aromo vina.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Zaradi karakteristik vina bi ga postregel k ocvrtemu piščancu ali pa k hrustljavi rački.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."