nedelja, 17. januar 2016

Toskana (2. del - Cortona)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Nadaljujem z opisom izleta po Toskani. Do 1. dela opisa prideš tako, da klikneš tukaj.

Cortona se nahaja na skrajnem vzhodu Toskane, na meji z Umbrijo, nekje na pol poti med Arezzom in Perugio.


Začetki tega čudovitega mesteca segajo še v čas pred vladavino Etruščanov (7. st. pr.n.š.). Nahaja se na vrhu vzpetine. Iz vhoda v stari del mesta (Piazza Garibaldi) se ponuja spektakularen pogled proti jugu in zahodu. Ni težko verjeti, da je v srednjem veku nemalo osvajalcev moralo od tukaj oditi praznih rok.


Piazza Pesceria v starem mestnem jedru Cortone
Nedaleč od mesteca je tudi jezero Trasimeno, kjer je potekala znamenita bitka. Bitka, kjer so Kartažani pod vodstvom Hanibala premagali Rimljane. Poleti pa lahko v njem tudi zaplavaš.

Pogled iz Cortone proti jezeru Trasimeno
Ta del Toskane je najbolj znan po syrahu in viognierju. Poleg tega pa je tukaj tudi D.O.C. območje za pridelavo slamnatega vina Vin Santo, ki je običajno iz grozdja sorte trebbiano ali malvazije, redko pa tudi iz sangioveseja. 

Syrah ali shiraz (gre za isto sorto) je v Slovenji le poredko zasajen. Nekaj ga je na Štajerskem in nekaj na Primorskem. Vendar pa znamo kljub temu tudi pri nas pridelati dobrega. Lep primer odličnega slovenskega shiraza je Shiraz Capo D'Istria, Vinakoper, letnik 2008.

Viognier pa je v Sloveniji (kolikor jaz vem) posadil samo Prinčič v Goriških Brdih. Vendar pa ga ne prideluje kot sortno vino, ampak ga uporablja kot eno izmed sort za svojo belo zvrst Mulit belo. Ker je to pri nas relativno neznana sorta, sem spodaj dodal sliko njenega profila. Sliko si lahko povečaš tako, da klikneš nanjo.

VIR: winefolly.com
V tem delu Toskane, smo obiskali vinsko klet Tenimenti d'Alessandro. Znani so kot eni najboljših pridelovalcev syraha v Italiji in nismo bili razočarani. Po kakovosti sta najbolj izstopala Il Bosco (syrah) in Fortanarca (viognier). Predstavitev teh dveh vin sledi v bližnji prihodnosti.

Barik sodčki v Tenimenti d'Alessandro
Še malo informacij o degustaciji. Degustacijo je potrebno plačati, cena pa je odvisna od količine vzorcev ter od vin, ki jih poizkusiš. Cena vin je glede na njihovo kvaliteto po mojem mnenju zelo sprejemljiva. Poudaril bi rad še, da v vinskih kleteh v Toskani stereotipi o Italijanih in angleškem jeziku zagotovo ne veljajo.

Do naslednje objave o Toskani (3. del) lahko prideš tako, da klikneš tukaj.

Seveda pa lahko morebitna vprašanja, ki jih imaš, napišeš med komentarje.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."