sreda, 13. maj 2015

"Ferdinand belo" - Ferdinand

Pozdravljen ljubitelj vina!

Pred nekaj dnevi sem odprl 11 let staro belo vino. Slednje bi zaprlo usta marsikateremu (če ne vsem) ljubitelju vina, ki pravi, da belo vino ni namenjeno za daljše staranje. Ferdinand belo je vino, ki je kljub spoštljivi starosti, za belo vino, ohranilo veliko mero mineralnosti in svežine. Pa da ne bo pomote, to vino ni oranžno oziroma macerirano. Le pri sauvignonu, ki ga je 20%, so opravili hladno maceracijo, ki je trajala 24 ur. To je dandanes praksa že pri velikem številu belih svežih vin (npr. pri "Zakaju" od Zanut, pa pri Blažičevi rebuli, itd.).

Prav zanima me, kakšno je bilo to vino pred tremi, petimi ali osmimi leti. Verjetno bi bilo zelo zanimivo spremljati njegov razvoj. Na žalost pa za to ne bo več možnosti, kajti te zvrsti v kleti ne pridelujejo več. Pravijo, da zaradi tega, ker je na tuje trge težko prodreti z belo zvrstjo.

No, meni je bilo vino všeč. Seveda pa človek ne more ostati hladen, ko ima belo vino po 11-ih letih v sebi toliko svežine in mineralnosti. Mogoče me je zmotila edino lesna nota, ki je tako na vonju kot na okusu, malenkost preveč izražena. Več o vinu si lahko prebereš spodaj.


Sorte: 40% chardonnay, 20% beli pinot, 20% sauvignon in 20% sivi pinot
Letnik: 2004
Sladkorna stopnja: suho
Aloholna stopnja: 13.5%
Vinifikacija: Vino je zorelo v barik sodčkih eno leto.

Opis vina:
Vino je zlate barve in potrebuje nekaj zračenja. Aroma je široka, najprej je v ospredju les, skorajda dim, v ozadju prezreli tropski sadeži, zelišča in tudi poper. V ustih je vino suho, lepo uravnoteženo, toplo, polnega telesa, masleno in tudi mineralno. Mogoče je za malenkost preveč lesa čutiti tudi v ustih. Odhod je dolg in s posebnim dobrim pookusom. 

Na kratko: Avtorsko vino, ki odlično kljubuje zobu časa. Najboljše je malo bolj toplo. 
Ujemanje s hrano: Vino je dovolj pitno, da ne potrebuje spremljave hrane. Postregel bi ga k pikantnejšim jedem z belim mesom.

Do naslednjič ...

1 komentar:

  1. Res je odlično.
    http://invinoveritas.si/trgovina/vina/ferdinand/ferdinand-belo

    OdgovoriIzbriši

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."