nedelja, 13. september 2015

Cabernet sauvignon - Ferdinand (letnik 2013)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Povsod po Sloveniji so že prejšnji teden začeli s trgatvami. Ta vikend smo jo imeli tudi mi. Grozdje je bilo lepo, sladko in gnilobe skorajda ni bilo. Trgati je bilo pravi užitek, sploh če se spomnim lanske trgatve, ko si moral vsak grozd minuto ali dve obrezovat, da si odstranil vse gnile jagode. 

To je dobra novica za vinogradnike, ki so po lanski katastrofalni letini upali, da jim bodo letos vremenske razmere bolj naklonjene. Po tem kar sem videl v našem vinogradu, si upam trditi, da bodo vina letnika 2015 nadpovprečno kvalitetna. In to je dobra novica tudi za nas - ljubitelje vin.

Vino, ki danes predstavljam, je še eno izmed vin iz vinske kleti Ferdinand. Ko sva bila s punco tam na degustaciji, je g. Četrtič "potožil", da je to vino tako dobro, da jim je zaradi njega upadla prodaja rdečega Ferdinanda (v blogu sem ga že predstavil). Slednji je namreč vino za posebne priložnosti. Tale cabernet sauvignon pa je primeren za katerikoli dan v tednu in za kakršnokoli priložnost.


Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Vinifikacija: Maceracija traja 8 dni, nato se vino pretoči v inoks cisterne, kjer zori približno 10 mesecev.

Opis vina:
Vino je svetlo rubinaste barve z živahnimi rdečimi odtenki. Aroma je bolj diskretna, sveža in sortna; po gozdnih sadežih (najbolj po ribezu in višnjah), v ozadju poper. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, sveže, z redkimi zelo drobnimi mehurčki CO2, lepo sadno (višnje), s kislino, ki je živahna, a ne izstopa preveč. Taninov je nekaj in so ravno dovolj čvrsti. Pookus je srednje dolg, saden in lepo osvežilen. 

Na kratko: Referenčno sveže rdeče vino. Zelo dobro razmerje med ceno in kakovostjo.
Ujemanje s hrano: Vino je idealno za vse vrste mesa iz žara. Lahko pa ga brez problema pijemo tudi brez spremljave hrane.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."