sobota, 26. marec 2016

Chardonnay "bosc" - Piro (letnik 2011)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes je na vrsti chardonnay najvišje linije, ki jo poznajo v vinski kleti Piro. Vini te sorte iz osnovne linije in linije "supreme" sem na blogu že predstavil. Beseda "bosc" v imenu pomeni ime vinograda, ki je zaslužen za najboljša vina, ki prihajajo iz te kleti (tudi chardonnay "supreme"). Vinograd je viden iz ceste, ko se pelješ iz Vipolž proti Dobrovem na levi strani na strmem hribu, ki gleda proti jugu. Zaradi teh lastnosti je samoumevno, da grozdje dozori brez večjih problemov ter da ob tem v jagodah akumulira ogromno količino sladkorja. Vendar človeka vseeno preseneti, ko pogleda na zadnjo etiketo in vidi, da ima vino 16.0% alkohola. Iz izkušenj, ki sem jih imel s preteklimi belimi vini z visoko stopnjo alkohola, sem se bal, da bo tudi ta v ustih preveč pekel. Vendar je alkohol mojstrsko integriran v celoto. Seveda je bilo vino toplo, ampak pekočega nabiranja na jeziku ni bilo čutiti.

Po stilu najbolj spominja na kalifornijske chardonnay-je, ki so bolj krepki in z višjimi stopnjami alkohola. Skoraj zagotovo je bila opravljena malolaktična fermentacija in vino je v barik sodčkih najbrž zorelo tudi na finih drožeh. Zaradi tega je vino izredno polnega telesa in ima kremasto-masleno teksturo. Tistim, ki je ta stil chardonnay-ja pri srcu, bodo zagotovo uživali v vsaki kapljici.
 

Sorta: chardonnay
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 16.0%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 19,22 €
Vinifikacija: Na žalost podatkov ni. Skoraj zagotovo je bila opravljena malolaktična fermentacija in vino je do ustekleničenja zorelo v 225l-skih barik sodčkih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve. Aroma je srednje izražena, kompleksna, ponujajo se arome po vaniliji, lesu, mandljih in tropskih sadežih. V ozadju je še nekaj zelišč in mineralov. V ustih je vino suho, polnega telesa, krepko in toplo, vendar kljub 16.0% alkohol ne ostaja na jeziku. Prevladujejo vanilija, les in tropski sadeži, ki jih spremlja maslenost in rahla mineralnost. Odhod je zelo dolg, topel in v ustih pusti okus po mandljih in tropskih sadežih.

Na kratko: Mojstrsko pridelan chardonnay. Za ljubitelje krepkih belih vin.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi najraje postregel k srednje zorjenim sirom in prekajeni velikonočni šunki.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."