nedelja, 15. maj 2016

Cabernet franc ("reserve") - Takler

Pozdravljen ljubitelj vina!

Današnje vino je iz prve vinske kleti, ki smo jo obiskali med našim izletom po jugu Madžarske (podrobnejši opis izleta najdeš tukaj). Na tem področju gojijo skoraj izključno rdeče sorte. Cabernet franc je tista, ki po kakovosti še posebej izstopa (tudi v svetovnih merilih).

Madžarska ima ekstremno celinsko podnebje, kar pomeni, da so poletja zelo vroča in suha. Zaradi tega so pogoji za rast rdečih sort grozdja zelo dobri. Grozdje ob najbolj vročih letih z lahkoto doseže izjemno visoke sladkorne stopnje. Rezultat so topla vina, ki pa imajo kljub temu lahko malenkost ostanka nepovretega sladkorja. Na Madžarskem se v večini primerov izogibajo predolgim zorenjem vina v lesenih sodih (zelo redko vino v barik sodčkih zori več kot 18 mesecev). To zagotavlja, da vino med zorenjem ne izgubi vseh primarnih arom in s tem obdrži sortne značilnosti.

Letnik 2007 je bil na Madžarskem odličen. Čeprav je od tega skoraj že 10 let, pa je v vinski kleti Takler tale cabernet franc v redni prodaji. Novejšega letnika ni. Toda vino ne kaže nobenih znakov starosti, to potrjuje tudi njegova barva. Vino je zelo toplo (15.5% alkohola) in ima nekaj nepovretega sladkorja. Je pa tako polno in koncentrirano, da alkohol ne izstopa.

Ni dvoma, vino je mojstrsko pridelano. Je sadno, kompleksno, sortno, bogato, koncentrirano, toplo in mehko. In temu ni mogoče nasprotovati. Toda sam v vinu pogrešam malo več robustnosti in še boljšo strukturo. Za to pa manjka širši taninski oprijem in malce višje kisline.

V naslenjih kleteh sem spoznal, da znajo Madžari pridelati tudi taka vina (še posebej cabernet franc). O kakšnem izmed njih pa v eni izmed naslednjih objav.

Opomba: Obvezno dekantiranje, saj je usedline precej.

Sorta: cabernet franc
Letnik: 2007
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.5%
Poreklo: Szekszard, Madžarska
Cena: 27,30 €
Vinifikacija: Vino je 18 mesecev zorelo v novih lesenih sodih iz madžarskega hrasta.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve. Aroma je srednje izražena, sortna, po zrelem rdečem sadju (višnje, češnje), zelo poprasta, v ozadju jo spremlja še nežna nota lesa in usnja. V ustih je vino suho (nekaj nepovretega sladkorja je zagotovo ostalo), polnega telesa, uravnoteženo, sadno in pikantno. Prevladujejo rdeči sadeži in črni poper. Vino je prijetno toplo in presenetljivo mehko. Tanini so svilnati in že skoraj popolnoma mehki. Odhod je srednje dolg, topel in saden.

Na kratko: Zelo lepo strukturiran in sorten cabernet franc. Za ljubitelje toplih, mehkih in ne popolnoma suhih rdečih vin.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino je zelo primerno za spajanje s hrano. Postregel bi ga na primer k pečenim polnjenim svinjskim rebrcam.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."