četrtek, 9. junij 2016

Carolina noir - Jakončič

Pozdravljen ljubitelj vina!

Modri pinot je sorta, ki mi je zelo pri srcu. Veliko ljudi je ne razume, saj v vinu iščejo tipične lastnosti drugih mednarodnih rdečih sort (cabernet sauvignon, merlot, syrah, ...): krepkost, polnost, tanine, ... Toda iz modrega pinota ni mogoče pridelati takšnih vin. Sorta stavi na eleganco in harmoničnost, svežino in sadnost. Nekako v stilu angleškega pregovora "less is more" (prev. "manj je več"). Ima pa eno prednost pred drugimi rdečimi sortami, saj vino odlično pokaže terroir pokrajine, kjer raste. 

Z eno besedo, modri pinot je delikatna sorta - tako v vinogradu kot v kleti. Po naravi ni tako obstojen kot druge rdeče sorte in na stile vinifikacije reagira drugače. Predvsem na novi les, vino reagira bistveno hitreje. Zaradi tega sem mnenja, da pretirana uporaba lesa (še posebej novega) tej sorti naredi več škode kot koristi. Tudi v Burgundiji (od koder sorta izvira) se ne poslužujejo pretiranih zorenj v lesu.

Današnje vino že na pogled ne izgleda najbolj vabljivo. Rjavi odtenki so že precej opazni in to je za pet let staro vino nepričakovano (tudi če govorimo o modrem pinotu). Tudi aroma je precej terciarna, primarnih arom ni več. Ostale so le arome sliv v žganju in kave, ki so značilne za dolga oksidativna zorenja (zorenja v lesenih sodih). Absolutno pa vino največ pokaže v ustih, kjer je kljub nizki stopnji alkohola toplo in precej polnega telesa.

Dejstvo je, da sem ob tako visoki ceni vina pričakoval, da je vinar sorto povzdignil v višave, ne pa da jo je zatrl. Z vsem spoštovanjem do vinske kleti Jakončič, ki drugače prideluje vrhunska vina.


Sorta: modri pinot
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 12.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 47,00 €
Vinifikacija: Po vsaj enomesečni maceraciji vino 24 mesecev zori v 225-litrskih hrastovih sodčkih. 

Opis vina:
Vino je manj intenzivne barve granatnega jabolka z že kar opaznimi rjavimi podtoni. Aroma je srednje izražena, prevladujejo zrele slive (celo slive v žganju), v ozadju jo spremljajo še note kave, lesa in pelin. V ustih je vino suho, uravnoteženo in presenetljivo polnega telesa glede na nizko stopnjo alkohola. Deluje gosto in toplo (presenetljivo), tudi mineralnosti je nekaj. Tako kot na nosu prevladujejo slive v žganju in rahla grenkoba (kava in pelin). Tanini so žametni in že zreli. Odhod je srednje dolg in v ustih pusti okus po slivah v žganju.

Na kratko: Vino je sicer lepo uravnoteženo in polno, a je med zorenjem izgubilo večino sadnosti in sortnosti.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi postregel z divjačino v omaki s suhimi slivami.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."