torek, 14. junij 2016

Cuvee 107 - Sauska

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes imam za tebe pripravljeno pravo poslastico iz Madžarske. Le-ta prihaja iz vinorodne pokrajine Tokaj, ki je najbolj znana po belih vinih, ki nosijo isto ime. In čeprav v svetu tokaj najbolj poznajo kot predikatno vino (navadno pridelano iz grozdja, ki ga je "napadla" plemenita plesen ali bortritis), pa je dejstvo, da so vina s tem imenom lahko tudi popolnoma suha. Bolj podrobno o tem, kakšen je postopek pridelave tokajev, pa kdaj drugič.

Ampak najprej razčistimo nekaj stvari ... Tokaj je ime pokrajine, ime največjega mesta v tej pokrajini in ime za belo vino, katerega grozdje raste v tej pokrajini. Ne obstaja pa sorta s tem imenom. Vino je lahko zvrst ali pa popolnoma sortno vino iz ene ali več od šestih dovoljenih vrst grozdja. V realnosti je velika večina tokaja pridelana iz šipona (madž. furmint), kateremu najpogosteje delajo družbo rumeni muškat in harslevelu. Slednje dopolnjujejo šipon predvsem na aromatičnem profilu, saj šipon velja za manj aromatično sorto.

Vinorodna pokrajina Tokaj nudi odlične pogoje za razvoj plemenite plesni. Ampak pri suhih vinih to niti ni tako pomembno. Pomembnejša je druga stvar. Tokaj namreč leži na ugaslih vulkanih. To pa pomeni, da je sestava tal (zemlje) drugačna kot drugod. Posebej značilna kamnina za to področje je tuf, seveda se najdejo še številne druge vulkanske kamnine. Rezultat tega je nekoliko drugačna in zelo visoka mineralnost v vinih. 

Sauska je ena najbolj znanih in tudi največjih kleti na Madžarskem. Je edina klet, ki ima v lasti zemljo v obeh najboljših madžarskih vinskih regijah: Tokaj za bela vina in Villany za rdeča. Še posebej dobra stvar je, da lahko v vsaki izmed kleti poizkusiš vina iz obeh vinskih področij. Med obiskom Villanyja sem imel možnost se dodobra prepričati, da so vina iz obeh pokrajin izredno visoke kvalitete. Tega se zavedajo tudi sami, saj so njihove cene zelo visoke. Današnje vino po mojem predstavlja najboljše razmerje med ceno in kvaliteto.

Posvetimo se še vinu samemu. Pri Sauski svoje zvrsti poimenujejo prav na poseben način. Uporabijo se praštevila, pri čemer so za rdeča vina rezervirane številke 3, 5, 7, pri belih zvrsteh pa praštevilom prištejejo število 100. V splošnem velja, da so vina z nižjim praštevilom višje kvalitete. Cuvee 107 je zvrst chardonnayja in avtohtone madžarske sorte harslevela, ki ima podobno cvetlično aromo kot muškat, ampak je bolj polnega telesa. Sorti se nasploh zelo lepo dopolnjujeta in rezultat je izredno uravnoteženo in kompleksno vino. Zaradi ne pretirano dolgega zorenja v lesu, je vino obdržalo večino sortnosti. Poleg tega ga krasi še izredno lepa mineralnost in zrela kislina, ki vinu obeta tudi lep razvoj v steklenici.


Sorti: 55% harslevelu in 45% chardonnay
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Tokaj, Madžarska
Cena: 6.900,00 HUF (cca. 22,00 €)
Vinifikacija: Po 6-urni hladni maceraciji je vino 7 mesecev na drožeh (sur-lie) zorelo v hrastovih sodih (80% novih in 20% starih).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne zlate barve. Aroma je srednje izražena in izredno kompleksna, prepletajo se vonjave po belem cvetju (iris), vaniliji, zrelih citrusih in tropskih sadežih ter lesu in tobaku. V ustih je vino suho, polnega telesa, uravnoteženo, s tisto posebno mineralnostjo ter tudi masleno in prijetno toplo. Prevladujejo zreli citrusi in tropski sadeži ter tobak in vanilija, ki se izredno lepo dopolnjujeta. Odhod je izredno dolg, osvežilen in topel hkrati.

Na kratko: Eno najboljših belih vin, ki sem jih do zdaj poizkusil. Toplo priporočam!

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino bi postregel k sirom s plemenito plesnijo, npr. gorgonzoli. Zaradi izredne svežine in poudarjene mineralnosti ga lahko brez težav pijemo tudi brez spremljave hrane.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."