nedelja, 3. julij 2016

"Augustus" - Zanut

Pozdravljen ljubitelj vina!

Cabernet sauvignon je mednarodna sorta in še vedno velja za rdečo sorto, ki služi kot primerjava za vse ostale. Je izredno trpežen in odlično uspeva skoraj na vseh koncih sveta. Za najboljše vinorodne regije za to sorto veljajo Napa Valley v ZDA, Maipo v Čilu, Coonawarra v Avstraliji, Stellenbosch v JAR in levi breg Bordeaux-ja v Evropi. Čeprav v slednjem le redko pridelujejo sortno vino in so bolj praksa zvrsti (cuvee-ji), kjer dominira cabernet sauvignon. Ta dozori zelo pozno in potrebuje veliko sonca, še posebej v zadnjih mesecih pred trgatvijo.

V Sloveniji je problem ravno v tem, da začne kmalu po nastopu jeseni deževati. Zato v Sloveniji cabernet sauvigon le v redkih letih popolnoma dozori. Na sploh mislim, da Slovenija nima tako dobrih leg za to sorto, kot recimo za merlot in modri pinot. Zato je tudi pri nas težko (skoraj nemogoče) pridelati cabernet sauvignon, ki bi bil po kakovosti primerljiv z najboljšimi na svetu.

"Augustus" je po mojem mnenju najboljši slovenski cabernet sauvignon. In čeprav obstaja še nekaj drugih, ki so tudi visoke kvalitete, pa mislim, da take zrelosti, elegance in uravnoteženosti nima noben. Kljub temu da gre za 8 let staro vino, pa šele zdaj počasi prihaja proti vrhuncu. Potrebovalo je kar nekaj časa, da se je zmehčalo. Vsekakor pa bo zdržalo vsaj še desetletje, mogoče tudi več.



Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2008
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.0%
Poreklo: Goriška Brda
Cena: cca. 28,00 €
Vinifikacija: Vino po štiritedenski maceraciji najprej tri mesece zori v inoks cisternah, nato 16,5 mesecev v novih barik (225 L) in tonneaux (500 L) sodih.

Opis vina:
Vino je temno rubinaste barve. Aroma je srednje izražena, široka in večplastna; prevladujejo rdeči (višnje) in temni gozdni sadeži (borovnice), svoje dodata še les in črni poper. V ustih je vino suho, precej polnega telesa, lepo strukturirano, z dobrim kislinskim oprijemom, gosto in toplo. Tako kot na nosu tudi tukaj prevladujejo razni gozdni sadeži (najbolj višnje in borovnice) in poper. Taninski oprijem je širok in tanini so zreli ter žametni. Odhod je dolg, saden in osvežilen.

Na kratko: Za moj okus najboljši slovenski cabernet sauvignon na trgu. Za hedoniste.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k vsem vrstam rdečega mesa; na primer k pljučni pečenki v omaki ali divjačini na žaru.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."