ponedeljek, 5. september 2016

"Alba Antiqua" - Matošević

Pozdravljen ljubitelj vina!

Med zadnjim potepanjem po hrvaškem delu Istre sva se z ženo ustavila tudi v vinski kleti Matošević. Slednja se nahaja v Krunčićih, malo nad koncem Limskega zaliva. Zanimivo pa je, da se njihovi vinogradi nahajajo kar dobrih 30 kilometrov stran ob jezeru Butoniga. Na tem področju ni tiste značilne rdeče prsti, ki je znana za obalni del Istre, temveč so tla tam pretežno iz običajne rjave prsti. Zaradi tega so vina iz te kleti drugačna; predvsem so manj mineralna.

Današnje vino ("Alba Antiqua" - starodavno belo) naju je med obiskom kleti izmed belih vin najbolj navdušilo. Gre za macerirano (nekaj dni) istrsko malvazijo iz najboljšega grozdja, ki je eno leto starana v akacijevih sodih. Zakaj v akacijevih? Sortna značilnost prave istrske malvazije je vonj po akacijevih cvetovih. Z zorenjem v akacijevih sodih si v kleti želijo, da ta značilna nota tudi v zorjenih vinih ostane izražena. In priznati je potrebo, da jim je to kar dobro tudi uspelo.


Sorta: (istrska) malvazija
Letnik: 2012
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Istra, Hrvaška
Cena: 120 kun (v kleti) - cca. 16,0 €
Vinifikacija: Po nekajdnevni maceraciji je vino 12 mesecev zorelo v akacijevih sodih.

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne slamnate barve. Aroma je kar precej izražena, razvita, ponujajo se sortne vonjave po belem cvetju (predvsem akaciji), ki jo spremljata prijetna nota lesa in dim - celo prekajeno meso. V ustih je vino suho, kar polnega telesa, oreščkasto in s presenetljivo živahno kislino, ki vinu daje svežino in pitnost. Prisoten je tudi tisti značilen priokus po maceraciji, ki pa (za moj okus) ni preveč moteč. Tako kot na nosu tudi v ustih prevladujejo podobne zaznave, najbolj po belem cvetju in prekajenem mesu. Tanini so zelo redki in mehki. Odhod je srednje dolg, za moj okus pride preveč do izraza nota lesa, ki pusti nekoliko grenak okus v ustih.  

Na kratko: Zanimiva malvazija z že v celoti razvito aromo in z živahno kislino, ki vino lepo poživi. Za moj okus se uporaba lesa nekoliko preveč čuti, poleg tega pa pogrešam mineralnost.

Ocena:

Ujemanje s hrano: Še eno težko vino za spajanje s hrano. Predlagam ribje jedi začinjene z orientalskimi začimbami (na primer: maroški tagine).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."