sobota, 16. januar 2016

Toskana (1. del - Uvod)

Pozdravljen ljubitelj vina!

Med zadnjimi "krompirjevimi" počitnicami sem za izbrano druščino organiziral izlet v Toskano. Razen naju s punco so drugi to pokrajino na zahodu Italije že večkrat obiskali. Vendar pa so se na teh obiskih bolj (raje) držali obiskov vinotek kot vinskih kleti. Zato je bila meni zaupana naloga, da bi ob tem obisku vina spoznavali iz prve roke - od pridelovalcev samih.

Priznam, da pred tem izletom nisem veliko vedel o Toskani in vinih iz te pokrajine. Ko sem začel na spletnih straneh iskati informacije o kleteh, ki bi jih obiskali, se je name vsul plaz (včasih tudi kontradiktornih) podatkov. Po slabem mesecu prebiranja različnih spletnih strani sem se naučil veliko. Pri spoznavanju toskanskih vin mi je bila v veliko pomoč spletna stran www.winefolly.com.

Toskana je ena najbolj znanih in opevanih vinorodnih okolišev na svetu. Razprostira se čez 22.900,18 kvadratnih kilometrov, kar je skoraj 3.000 kvadratnih kilometrov več od Slovenije. To pomeni, da bi to deželo lahko dodobra spoznal le, če bi v njej počitnikoval vsaj mesec dni. Ker pa nas večina nima ne dopusta ne financ, da bi si lahko privoščila mesec počitnikovanja, pa je zagotovo dobra novica, da je Toskana pravzaprav relativno blizu. Iz Ljubljane smo lahko v Firencah že v dobrih štirih urah in pol.

VIR: winefolly.com
Italijani so tako kot Francozi zelo uspešno označili svoja vina. Sistem, ki so ga vzpostavili, je jasen in točno določen. Če poznaš samo te označbe in njihov pomen, ti to bistveno olajša izbiro italijanskega vina. Na steklenicah boš lahko našel štiri take označbe:
  • D.O. ("denominazione di orgine"), ki je najmanj stroga omejitev za lokalne sorte. Vina s to oznako so običajno slabše kvalitete.
  • D.O.C. ("denominazione di origine controllata"), ki pomeni kontrolirana označba porekla. V Toskani je 33 različnih imen vin s to oznako (npr. Rosso di Montalcino, Vin Santo di Montepulciano, Bolgheri, Maremma, ...). Ta vina tipično po kvaliteti zaostajajo od tistih z oznako D.O.C.G.
  • D.O.C.G. ("denominazione di origine controllata garantita"), ki je najstrožja in pomeni kontrolirana in zajamčena označba porekla. V Toskani je s to kratico določenih 9 različnih imen vin. Najbolj znana so Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano in Vernaccia di San Gimignano.
  • I.G.T. ("indicazione geografica tipica"), ki je najmanj stroga in se uporablja za sorte, ki niso specifične za določeno regijo. Pod to označbo so klasificirani tudi t.i. "supertoskanci", ki so italijanski odgovor na francoske "bordojce". Najboljši prihajajo iz podregij Bolgheri in Maremma.

Da vino pridobi katerokoli izmed teh označb, mora biti pridelano na točno določen način znotraj točno določene podregije. Slednje so lepo vidne na zgornjem zemljevidu (namig: s klikom na zemljevid se slika poveča). S takimi omejitvami so Italijani dosegli, da vina, ki nosijo eno izmed zaščitenih imen, ohranjajo določeno stopnjo kvalitete.


Najpomembnejša sorta, ki je Toskano postavila na svetovni zemljevid, je sangiovese. Ta sorta je med drugim tudi osnova za najbolj znano toskansko vino - Chinati in edina sorta v najbolj kvalitetnem toskanskem vinu - Brunellu di Montalcino. Slednji se (tehnično pravilno) prideluje iz superiornega seva sangioveseja, ki mu pravijo sangiovese grosso. Da se boš lahko bolje spoznal s sorto, sem dodal spodnjo sliko z njenim profilom.

VIR: winefolly.com
Tako, zdaj si opremljen s teoretičnim znanjem. Preostane ti le, da to znanje uporabiš v praksi. V naslednjih objavah ti bom pokazal, katere dele Toskane smo obiskali na našem izletu in kakšna vina so za tiste del pokrajine značilna.

Do naslednje objave o Toskani (2. del) lahko prideš tako, da klikneš tukaj.

Seveda pa lahko morebitna vprašanja, ki jih imaš, napišeš med komentarje.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."