sreda, 11. januar 2017

"Dobogo" - Vylyan

Pozdravljen ljubitelj vina!

Na jugu Madžarske, dobre 4 ure in pol vožnje iz Ljubljana, leži ena najboljših vinskih pokrajin za rdeča vina v Evropi - Villany. Merlot, cabernet sauvignon in še posebej cabernet franc tukaj z lahkoto vsako leto dosežejo optimalno zrelost. Pravzaprav je bilo pred kratkim govora o tem, da bi lahko ta del Madžarske predstavljal najboljše lege na svetu za cabernet franc.

Stil vin iz tega področja je bolj podoben novemu svetu. Vina so mehkejša, sončna, sočnejša in imajo sladke tanine. Na nosu in v ustih običajno preseneti (vsaj mene) prevlada primarnih arom nad vsem drugim. Za zorenje veliko vinskih kleti uporablja sode iz madžarske hrasta, ki očitno ne pustijo tako velikega pečata na vinu, kot denimo francoski in ameriški bariki.

Vinska klet Vylyan se nahaja kakšnih pet minut vožnje iz mesteca Villany in se lahko pohvali s čudovitim razgledom proti Srbiji in Hrvaški. Tale cabernet sauvignon je pridelan iz grozdja iz njihovega najstarejšega vinograda - "Dobogo" (slo. bitje srca).


Sorta: cabernet sauvignon
Letnik: 2009
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 14.5%
Poreklo: Villany, Madžarska
Cena: 25,00 € (v kleti)
Vinifikacija: Vino je 20 mesecev zorelo v sodih iz madžarskega hrasta (60% novih in 40% drugo polnjenje).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne rubinaste barve z rdečkastimi odtenki. Aroma je srednje izražena in se počasi odpira. Prevladujejo arome temnih gozdnih sadežev (borovnica, črni ribez, robidnica) in rdečih sadežev (predvsem češnja). V ozadju je vonjati še nežno noto lesa, črni poper in čokolado. V ustih pokaže svojo pravo moč. Je suho, zelo polnega telesa, sočno, toplo in gosto ter čudovito uravnoteženo. Zrele kisline in rahla mineralnost dajejo vino potrebno svežino in dodatno strukturo. Prevladujejo arome temnih in rdečih sadežev oplemenitene s čokolado, rahlo pikantnostjo (črni poper) in elegantno noto lesa. Tanini so sladki in ravno prav čvrsti. Odhod je zelo dolg, saden in topel ter lepo očisti usta.

Na kratko: Vrhunski cabernet sauvignon, ki bi v Sloveniji stežka našel pravega tekmeca. Bolj bo všeč tistim, ki imajo rajši sončna in mehkejša vina s sladkimi tanini (stil Novega sveta).

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino idealno za spremljavo k rdečem mesu; naj bo to sočen biftek ali pa svinjska pečenka.

Potencial za staranje: Vino je na vrhuncu in ne kaže še nobenih znakov staranja. Verjamem, da bo v steklenici zdržalo še 5 let. Za kaj več pa bi bilo potrebno po petih letih znova premisliti.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."