nedelja, 5. februar 2017

Sauvignon - Verus

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes je na vrsti sauvignon iz vinske kleti Verus iz Ormoža, kjer so se specializirali za pridelavo modernih svežih belih vin. Povpraševanje za njihove izdelke (tako v tujini kot tudi doma) je vedno izjemno visoko. Nemalokrat se zgodi, da vino prodajo krepko pred polnitvijo novega letnika.

Marsikateri strokovnjak (domač in tuj) pravi, da so na Štajerskem okrog Ormoža odlične lege za pridelavo sauvignona. In ne glede na to, da obstaja kar nekaj primerkov s preveč izraženimi kislinami, se po mojem mnenju najboljši slovenski sveži sauvignoni še vedno pridelajo na Štajerskem.

Današnje vino jasno izraža mentaliteto ter stil kleti. Je svež, aromatičen, zelo mineralen in vinar je ravno prav ukrotil značilno sortno kislino. Poleg tega pa se vino ponaša z veliko več strukture in resnosti, kot jo imajo sauvignoni konkurenčnih vinskih kleti. Zelo verjetno eden najboljših, če ne najboljši, kar so jih pri Verusu pridelali do sedaj. 


Sorta: sauvignon
Letnik: 2015
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.0%
Poreklo: Štajerska, Slovenija
Cena: 8,97 €
Vinifikacija: Vino je do ustekleničenja zorelo v inoks cisternah.

Opis vina:
Vino je manj intenzivne limonaste barve. Aroma je srednje izražena, mladostna in sortna. Prevladujejo arome po tropskih sadežih ter po listih paradižnika, v ozadju je čutiti še bezeg. V ustih je vino suho, srednje polnega telesa, z obilico drobnih mehurčkov CO2 in z ravno prav izraženo sortno kislino, ki angažira celotno ustno votlino. V ustih prevladuje mineralnost in arome citrusev (limona, grenivka) ter listov paradižnika. Odhod je daljši in zelo osvežilen.

Na kratko: Referenčen svež sauvignon iz Štajerske. Zelo verjetno najboljši iz te vinske kleti do sedaj.

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino bi najraje ponudil k jedem z gobami (jurčkova rižota) ali pa k jedem s perutnino.

Potencial za staranje: Zaradi dobre strukture in kislinskega oprijema je možno, da se bo v steklenici tale sauvignon še razvijal. Vseeno pa ga v kleti ne bi pustil dlje kot 5 let.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."