četrtek, 6. april 2017

Portugalska (1. del) - Uvod

Pozdravljen ljubitelj vina!

"Do naslednje objave o Portugalski lahko prideš tako, da klikneš sem." 

Kolaž (iz leve proti desni): Stolp Belem, samostan v Batalhi, Convento do Carmo, Plaia de Marinha
Portugalsko sem si od nekdaj želel obiskati in lani avgusta sem svojo željo končno izpolnil. S svojo burno, bogato in razvejano zgodovino je po mojem mnenju ena najbolj zanimivih evropskih držav. Razlogov za to je veliko, tukaj jih bom naštel le nekaj:

  • Portugalska je bila več stoletij pomorska velesila. Financirali so številne odprave, za katere so pluli tudi Ferdinand Magellan, Amerigo Vespucci in Vasco da Gama. Osvajanja in širjenje trgovine pa je pomenilo, da so bili Portugalci zelo bogat narod. 
  • Mavri so tako kot v Španiji tudi tukaj pustili ogromen vpliv. To je predvsem videti oziroma čutiti v njihovi arhitekturi.
  • Lizbono je leta 1755 prizadel uničujoč potres, za katerega seizmologi ocenjujejo magnitudo med 8.5 in 9.0 po Richterjevi lestvici.
  • Na portugalsko zahodno obalo med mestoma Peniche in Nazare se vsako zimo preselijo najboljši surferji na svetu. Unikatno morsko dno omogoča, da se tam razvijejo eni izmed največjih valov nas svetu, ki so visoki tudi do 30 metrov (posnetek si lahko ogledate tukaj).
  • Plaže na južnem delu države veljajo za ene izmed najspektakularnejših v Evropi.
  • Pod zaščito Unesco je skupno kar 15 znamenitosti (od tega jih 14 spada med kulturno dediščino in ena med naravno dediščino). Trenutno je na seznamu znamenitosti, o katerih Unesco premišljuje, da bi jih vključil pod svojo zaščito še 25 znamenitosti.
Grad in grajsko obzidje nad Lizbono (pogled iz Campa)
Ne smemo pa zanemariti pomembnosti in zanimivosti Portugalske v vinskem svetu. Zagotovo v veliki meri zaradi alkoholiziranih vin; portovca in madeire. Toda to ni vse. Tako kot v Grčiji se je namreč tudi na Portugalskem v vinogradih obdržalo veliko avtohtonih sort, ki ne rastejo nikjer drugje na svetu. Še posebej to velja za dolino reke Duoro, kjer raste grozdje za pridelavo portovca in od koder prihajajo najboljša portugalska rdeča vina. Tako portovci kot tudi rdeča vina so v večini primerov pridelana iz ene ali več sort grozdja: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz (v Španiji tempranillo), tinta cão in tinta barroca.

Seveda je globalizacija poskrbela za to, da so se začele na Portugalskem pridelovati tudi vina iz najbolj razširjenih mednarodnih sort (chardonnay, syrah, cabernet sauvignon, ... ). Največji delež vinogradov najdemo na jugu Portugalske, v pokrajinah Alentejo, Algarve in v okolici Lizbone.

Portugalske vinske pokrajine (Slika je iz spletne strani winefolly.com)
Poznajo oziroma priznavajo na Portugalskem še eno barvo vina - zeleno (port. "verde"). Prav v vseh restavracijah, kjer sva z ženo jedla, so vina glede na barve razdeljena na zelena, bela, rose in rdeča. T.i. zelena vina prihajajo iz pokrajine Vinho verde (dobesedni prevod zeleno vino), ki se nahaja na skrajnem severu Portugalske v pokrajini Minho. Večina teh vin ima visoke kisline in zelo nizke alkoholne stopnje (tudi pod 10% je popolnoma normalno) ter se preverjeno dobro ujemajo z morsko hrano. Čeprav je večina kvečjemu povprečne kvalitete, obstajajo tudi vrhunska. Le-ta so večinoma iz sorte alvarinho (v Španiji mu pravijo albariño).

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."