četrtek, 9. februar 2017

Sivi pinot "epoca" - Ferdinand

Pozdravljen ljubitelj vina!

Danes se bomo posvetili vinu iz vinski kleti Ferdinand, kjer so v zadnjem letu nekoliko spremenili ponudbo. Poleg tega da so prenovili etikete, so na novo definirali tudi linije vin. Zdaj svoja vina ločijo na osnovno linijo, linijo "epoca" (slo. doba, era) in najvišjo linijo "brutus" ter na peneča vina. Sivi pinot iz linije "epoca" predstavlja novost, saj do zdaj v kleti niso pridelovali zorjenih sivih pinotov. Najboljše grozdje te sorte se je uporabilo za pridelavo bele zvrsti  - Ferdinand belo, ki pa se v kleti že nekaj časa ne prideluje več. Škoda, saj je šlo za zelo dobro vino (povezava do predstavitve je tukaj).

V Sloveniji ni veliko kleti, ki bi pridelovale v lesu zorjen sivi pinot. Preprosto velja prepričanje, da sorta za tak stil pridelovanja nima dovolj potenciala. Tudi sam se bil tega mnenja (dokler nisem poizkusil Kerinovega). Predvsem je pri sivem pinotu problem, da kisline že same po sebi niso dovolj izražene in so tako že sveža vina mehka. Zorenje v lesu pa vino še dodatno omehča in brez dobrega kislinskega oprijema, ki bi dal strukturo in svežino, deluje vino težko in nepitno.

Toda g. Matjaž Četrtič je očitno našel lege in način vinifikacije, ki sivem pinotu zelo ustreza. Veliko pa je k tem pripomogel tudi letnik, ki ga je zaznamovalo vroče in deževno poletje. To pomeni, da je grozdje lahko optimalno dozorelo in ob tem obdržalo več kislin.


Sorta: sivi pinot
Letnik: 2013
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 13.5%
Poreklo: Goriška Brda, Slovenija
Cena: 17,00 €
Vinifikacija: Vino 12 mesecev zori v 500-litrskih in 225-litrskih barik sodčkih na finih drožeh (sur-lie).

Opis vina:
Vino je srednje intenzivne čebulne barve z rahlimi bakrenimi odtenki (s tem seveda ni nič narobe, saj gre za sivi pinot). Aroma je srednje izražena, sortna in globoka. Prepletajo se arome suhega cvetja, začimb in kontinentalnega (kutina, hruška) ter koščičastega sadja. V ozadju je občutiti še medeno noto, minerale in aromo kvalitetnega lesa. V ustih je vino suho, uravnoteženo, polnega telesa, zelo mineralno in z (še posebej za sorto) zavidljivim kislinskim oprijemom. Tudi v ustih se prepletajo cvetne in sadne (predvsem kutina ter zrela jabolka in hruške) zaznave. Tekstura je oljnato-maslena in čutiti je tudi redke in mehke tanine, ki jih je prineslo zorenje v lesu. Odhod je dolg, osvežilen in eleganten.

Na kratko: Poln, eleganten, izredno mineralen in strukturiran sivi pinot, ki je obdržal lepo mero sortnih značilnosti. Kapo dol avtorju!

Ocena (nov način ocenjevanja je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino lahko ponudimo k širokem naboru ne preveč mastnih in težkih jedi. Sam pa bi si ga privoščil brez spremljave hrane, da bi lahko v njem popolnoma užival.

Potencial za staranje: Kislinski oprijem in polnost telesa zagotavljata, da se bo vino v steklenici obdržalo (verjetno tudi razvijalo) vsaj še 5 let. Zelo verjetno tudi dlje.

Do naslednjič ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."