nedelja, 5. marec 2017

"Mandolas" - Vylyan

Pozdravljen ljubitelj vina!

Omenil sem že, da so na jugu Madžarske, v pokrajini Villany, ene izmed najboljših leg za cabernet franc na svetu. Razloge zakaj, sem opisal že v objavi prvega madžarskega cabernet franca (objavo najdeš tukaj). Današnje vino je drugo iz vinske kleti Vylyan, ki ga predstavljam (opis prvega najdeš tukaj). V kleti za zorenje vin striktno uporabljajo zgolj sode iz madžarskega hrasta, ki niso tako agresivni kot francoski ali ameriški barik sodčki. Posledično je v vinih manj oksidativnih not (vanilija, čokolada, kava, tobak, ...). Prednjačijo torej primarne arome, ki jih dopolnjujejo nežne note lesa. To pomeni, da vina obdržijo večino sortnih značilnosti.

Ime današnjega vina, "Mandolas" v madžarščini pomeni mandelj. Izbrali so ga zato, ker je bil včasih na mestu, kjer so zdaj vinogradi za to vino, nasad mandljevih dreves. Letnik 2011 je bil tako kot v Sloveniji zelo vroč in suh. Zato je vino zelo koncentrirano in visokega alkohola (kar 15,5%). V njem pa prevladuje tudi sortna lastnost, s katero se dober cabernet franc loči od vin drugih sort - pikantnost. Več v opisu vina spodaj.


Sorta: cabernet franc
Letnik: 2011
Sladkorna stopnja: suho
Alkoholna stopnja: 15.5%
Poreklo: Villany, Madžarska
Cena: 31,34 € (v kleti)
Vinifikacija: Vino je 18 mesecev zorelo v sodih iz madžarskega hrasta, od katerih je bilo okoli 65% novih.

Opis vina: Vino je temno rdeče barve. Aroma je izražena, globoka in sortna; prepletajo se vonjave črnega popra, rdečih sadežev (višnja, češnja) in kave, ki jih dopolnjuje dobro integrirana nota lesa. V ustih je vino suho, polnega telesa in zelo lepo uravnoteženo ter gosto. Kljub visoki stopnji alkohola ne deluje vroče ali težko, saj ima dovolj ekstrakta in premore dovolj svežine ter mineralnosti. Prevladujejo pikantna nota črnega popra, ki jo spremljajo note rdečih sadežev, kave, temne čokolade in lesa. Taninski oprijem je dovolj širok in tanini so žametno - svilnati. Odhod je zelo dolg, pikanten in lepo očisti usta.  

Na kratko: Referenčen cabernet franc za ljubitelje pikantnih vin. Za izbrano priložnost in družbo!

Ocena (pomen ocene je opisan tukaj):

Ujemanje s hrano: Vino je kot nalašč za spremljavo sočnih steakov iz žara. Premore pa tudi dovolj svežine, da ga lahko pijemo brez spremljave hrane.

Potencial za staranje: Za razliko od francoskih bordojcev, kjer mora vino še leta zoreti v steklenici, da doseže svoj vrh, so madžarska rdeča vina iz bordojskih sort (merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc) navadno že ob prodaji na vrhu. Predvidevam, da bo tam ostalo od 5 do 10 let.

Do naslednjič ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Zdravo!
Tukaj lahko objavo komentiraš ali pa me karkoli vprašaš.

"Hello!
You can comment the post here or you can ask me anything else."